Speling tussen de verbindingsas en het koppeldeel
Bij octaaf-delen ontstaat vaak speling in de verbinding tussen de verbindingsas en het koppeldeel. Soms is de speling in een as dusdanig groot, dat het niet goed meer te verhelpen is. Dan is vervanging van zo’n onderdeel de beste optie. Maar waar haal je vervangende onderdelen vandaan? Als je bijvoorbeeld een mooie King Super20 hebt, dan is dat niet mogelijk. Dus zul je zo’n onderdeel zelf moeten maken.
We kunnen niet toveren, maar we zijn wel in staat om bepaalde onderdelen te maken. Bijvoorbeeld onderdelen van het octaaf-mechaniek. We kunnen (korte) buisjes maken met behulp van de draaibank. Op deze manier kunnen we de oorspronkelijke diameter aanhouden, zowel voor de binnen- als de buitenmaten. Overige delen zagen en vijlen we in model en solderen we met hardsoldeer aan elkaar.
Hieronder een voorbeeld van een gedeelte uit het octaaf-mechaniek van een King S20 alt, oud model.
Dit is van een sax, zoals die in de laatste periode werd gemaakt: een hals met een bovenslung octaaf-klep. Omdat nu een oude hals met onderslung gebruikt wordt, was de steel aan het boveneind te lang. Je kunt het te lange stuk natuurlijk afzagen, maar dan ben je een origineel onderdeel kwijt. Om het originele onderdeel niet te verliezen hebben we een nieuw onderdeel gemaakt.
Bij octaaf-delen ontstaat nog al eens speling in de verbinding tussen de verbindingsas en het koppeldeel. Oorzaak: slecht onderhoud, te weinig smering.
Overigens kun je een vervormd gat ook repareren door het te ‘verbussen’.
Aanpassen van de pinkplaat
Bevalt een klep niet omdat bijvoorbeeld de pinkplaat niet naar je zin is?
In die gevallen kunnen wij zelf een nieuw onderdeel maken.
Hieronder een voorbeeld van een ‘homemade’ D# klep van een Yanagisawa sopraansaxofoon in wording. Het gaat hier om een experiment met een kleinere pink-plaat.